Koreanska hudvårdsrutinen

Nedan beskrivs den koreanska hudvårdsrutinen som innehåller 10 steg. Anpassa rutinen efter din hudtyp. 

Steg 1: Oljerengöring

Om du använder smink eller vill ha en grundlig rengöring, så skall du börja med en oljebaserad rengöring, annars kan du hoppa direkt till steg 2.

Oljerengöring tar bort den mest envisaste sminket.

Massera in oljerengöringen på torr hud. Ta lite ljummet vatten och massera så att emulsion bildas (mjölkaktig blandning). Skölj sedan av med ljummet vatten.

Steg 2: Vattenbaserad rengöring

Då oljerengöringen tar bort smink på ett smidigt sätt, så tas fett och smuts bort med vattenbaserad rengöring.

Steg 3: Exfoliering

Exfoliera gör du för att ta bort döda hudceller och rengöra igentäppta porer. Det rekommenderas att inte göra det mer än 2-3 gånger per vecka, då huden är extra känslig efter en exfoliariering. Ansiktsskrubb och vissa typer av ansiktsmasker har exfolierande egenskaper.

Steg 4: Toner/Ansiktsvatten

Efter rengöring behöver huden återfuktas och pH-värdet balanseras (hudens naturliga pH-värde ligger kring 4.5-5.5).

Tonern gör det lättare för huden att ta upp essence, serum och krämer d.v.s. förbereder inför nästkommande steg i hudvårdsrutinen.

Steg 5: Essence

Essence är lite mer flytande och mindre koncentrerad än serum. Syftet är att återfukta huden ytterligare och förbereda huden inför nästa steg.

Steg 6: Serum & ampuller

Dessa produkter är mer koncentrerade än essence och innehåller aktiva ingredienser för specifika behov t.ex. hudpigmentering, rynkor etc. Det är viktigt att välja och anpassa produkter efter din hudtyp.

Steg 7: Sheet mask

Det finns många olika typer av arkmasker eller sheet masks. De har främst funktionen att återfukta huden genom att masken sluter sig runt ansiktet och tillför fukt i form av essence/serum och andra nyttigheter.

Efter 15-20 minuter tar man av sig masken och klappar lätt in överflödigt essence/serum i ansiktet eller på kroppen. Man tvättar inte av sig efter användande av en sheet mask.

Steg 8: Ögonkräm

Huden kring ögonen är tunnare och känsligare, därför behöver den extra omsorg och näring i form av ögonkräm.

Steg 9: Fuktkräm

För att hålla huden återfuktad så behövs fuktkräm på dagen och kvällen.

Steg 10: Solskydd

Sist men inte minst så kommer det viktigaste av allt solskyddsfaktor (spf) på dagtid. UVA-strålar orsakar förtida åldring och hudcancer, därför är det viktigt att skydda huden. En del krämer innehåller spf andra inte, så glöm inte solskyddet.

De flesta bb-krämer från Sydkorea innehåller solskyddsfaktor på minst spf 30-50.